Business Central | Microsoft Dynamics 365 | Moderne kijk op ERP

een moderne kijk op ERP hoeft niet complex te zijn.

In deze blog ga ik u meer vertellen over Business Central, eerder bekend als Navision (of Dynamics NAV).
Ik wil u graag  een overzicht geven van de vele mogelijkheden van het systeem en een moderne kijk op hoe een ERP-systeem te implementeren. Want ook in geval van Dynamics 365 Business Central hoeft dat niet altijd een complex project te zijn.

In de eerste blog uit onze serie over Dynamics 365 beb ik u verteld over 2 loten aan 1 stam. Twee producten die samen de Dynamics 365 familie vormen.

CRM en ERP twee loten aan een stam

Het ERP-pakket Navision is inmiddels geruime tijd geleden overgenomen door Microsoft. Het pakket bestaat al sinds 1987 maar heeft  een enorme groei  doorgemaakt. Zeker de laatste ontwikkelingen die tot de naam Business Central hebben geleid zijn spectaculair. Dynamics 365 Business Central is namelijk het eerste ERP-pakket dat volledig als SAAS-oplossing (software as a service) en volledig geïntegreerd met Microsoft Office 365 werkt. Dat betekent direct financiële voordelen door (veel) minder investering in servers, databases, beheer en andere IT-infrastructuur!

Microsoft Dynamics Business Central. te zijn

Wat kan Business Central?

Ik geef u een overzicht:

 • Financiële administratie
 • Management informatie
 • Verkoop administratie
 • Inkoop administratie
 • Vaste Activa
 • Relatiebeheer
 • Product- en Voorraadbeheer
 • Warehouse management
 • Project beheer
 • Personeelsadministratie
 • Assemblage
 • Productie
 • Service management

Het is niet nodig om alles toe te lichten, veel spreekt voor zichzelf maar er zijn een aantal punten de moeite waard om verder op in te gaan:

Ten eerste: Het is een compleet ERP pakket. En compleet is dan ook compleet. Veel functies die u vroeger via externe (soms dure) oplossingen moest kopen zijn standaard aanwezig. Zoals document layouts in Word, integratie internet bankieren voor alle gangbare banken, elektronische aangiften belastingdienst, cash flow prognoses, business intelligence dashboards en valuta koers updates bij multi-currency administraties..

Business Central bevat functionaliteit voor relatiebeheer, maar integreert naadloos met Dynamics 365 Customer Engagement (CRM). U hoeft dus geen koppeling te laten maken tussen uw CRM en ERP systeem Bij andere systemen is dit wel het geval.

Een voorbeeld van zo’n integratie:

 • Een verkoopkans in CRM wordt een order in Business Central.
 • De verkoopfactuur in Business Central is beschikbaar in CRM en vanzelfsprekend zijn relaties gesynchroniseerd.
 • In CRM wordt zichtbaar hoeveel verkoopfacturen zijn geregistreerd, wat het openstaande saldo is, of een krediet limiet bestaat enz.
 • En in Business Central wordt uw verkoop planning, prospects, producten zichtbaar die vanuit CRM zijn ontstaan.
  Dit verhoogt de efficiency want de meeste klanten ontstaan bijvoorbeeld al eerder in CRM als lead of prospect. Op het moment dat ze klant worden, synchroniseert de software deze naar Business Central. U hoeft dus  slechts op 1 plaats gegevens vast te leggen

Er is een veelheid aan management informatie dashboards beschikbaar. Volledige interactieve rapporten zoals u dat misschien gewend bent van moderne “Business Intelligence” omgevingen. Omdat deze dashboards en rapporten in Business Central niets anders zijn dan Power BI rapporten, zijn deze ook buiten Business Central beschikbaar in uw organisatie. Bijvoorbeeld via SharePoint of bij andere Power BI gebruikers. Daarmee krijgt u beschikking over interactieve dashboard in SharePoint met een live koppeling naar Business Central data. Of u kunt in gewone taal vragen stellen aan uw dashboard welke vanuit Business Central data worden beantwoord.

Dat zijn geen eenvoudige grafiekjes meer, maar intelligente dashboards die u echte grond geven voor belangrijke business beslissingen.
Business central

Productie automatisering gaat in belangrijke mate over het beheren van stuklijsten en bewerkingsplannen, planning en realisatie, voor- en nacalculatie en daarmee kostprijs calculatie van uw producten. Business Central combineert al deze zaken in een uitgebreide productie functionaliteit.

Maar.....wat is er nu anders dan bij andere ERP pakketten?

In veel opzichten is Business Central een “normaal” ERP-Pakket met functionaliteit die u ook mag verwachten in 2019.Toch onderscheidt het zich t.o.v. andere ERP pakketten op een aantal punten: Business central onderscheid zich van andere ERP systemen

Integratie!

Ik kan het niet genoeg benadrukken.
Veel zaken die u een paar jaar geleden nog veel geld kosten zijn standaard beschikbaar.
Een paar voorbeelden:

 • Factuur boeken vanuit Outlook. U krijgt waarschijnlijk ook de meeste facturen digitaal. Deze kunt u met Business Central vanuit Outlook boeken!
 • Documentbeheer en opslag. Documenten die u aan Business Central toevoegt, bijvoorbeeld productfoto’s, inkoopfactuur documenten of offertes, kunt u opslaan in Business Central. Door de integratie met Office 365 (SharePoint) kan dit document in SharePoint beschikbaar worden gemaakt, zodat het ook gebruikt kan worden door uw niet Business Central gebruikers
 • Web services.Business Central bevat standaard de mogelijkheid om data via veilige webservices beschikbaar te stellen zodat koppelingen met externe systemen heel eenvoudig worden.

AI – Kunstmatige intelligentie.
Dit is achter de schermen aanwezig bij bijvoorbeeld cashflow prognoses of de interpretatie van een e-mail met daarin een offerte verzoek van een klant. Deze kan vanuit Outlook daardoor worden omgezet in een offerte of order in Business Central. Dat is niet zomaar een lineaire trendlijn. Er wordt echte kunstmatige intelligentie toegepast. Software die tot voor kort alleen voor grote enterprise omgevingen beschikbaar was maar nu ook voor een mkb-bedrijf.

SaaS.
Het pakket kan als service worden afgenomen.
Een “tegeltje” erbij in Office 365. besparen op implementatiekosten
Reken maar eens uit wat dat scheelt aan investeringen die u bij ERP-systemen op eigen IT-infrastructuur nodig zou hebben. Investeringen in servers, databases, beheer en onderhoud.

Implementatie wizards. De gangbare processen kunnen via een begeleide implementatie assistent in gebruik worden genomen. Voor organisaties die niet veel specifieke eisen hebben vanuit hun bedrijfsprocessen is Business Central daarmee al in enkele dagen in gebruik te nemen.

Geen project van maanden.....

maar slechts een paar dagen!

Als u vandaag begint kunt u volgende week aan de slag.

Extensions. Specifieke inrichting of aanpassingen die vanuit implementatie oogpunt naar voren komen worden in een bestand bij elkaar gepakt. Een extension. Rechtstreeks vanuit Business Central kunt u een “appstore” benaderen om dergelijke extensies toe te voegen als deze iets specifieks bieden dat u nodig heeft.
Dat versnelt de invoering alleen maar verder 🙂

apps for business central

Licentie management
Veel ERP systemen koopt u. U betaald een licentie per gebruiker (vaak in een bundel van een aantal gebruikers ineens, of server licenties samen met gebruikers licenties). Vervolgens betaald u een % onderhoud per jaar. In deze opzet bent u vaak al vele duizenden euro’s kwijt en dan moet de implementatie nog beginnen.

Bij Business Central is dat anders. 

U neemt een abonnement per gebruiker. Dit kan een light user of een volledige gebruiker zijn. Licenties kunnen per individu worden geactiveerd. Per maand kunt u opzeggen. Handig als u medewerker uit dienst gaat en u heeft nog geen vervanging.

Hoe kan dit alles nu eenvoudig in gebruik worden genomen?

Een ERP implementatie is altijd een groot project zult u wellicht denken. En IT-projecten hebben niet bepaald een goede naam als het gaat om beloftes als:

 • binnen budget,
 • binnen planning en
 • conform verwachtingen opleveren.

Binnen Resolit werken we hard aan het verbeteren van dit imago. Bij  IT projecten  werken wij graag

Hoe doen we dat doen?

Think Big, start small

Business Central “out of the box” is een zeer uitgebreid ERP pakket dat met de implementatie wizards in een mum van tijd in gebruik genomen kan worden. De kracht van ERP zit in het integraal benaderen van uw processen. Dus een basis is altijd nodig voor financieel, inkoop en verkoop en bijvoorbeeld productie. De software is echter zo modern en flexibel dat u op deze basis in alle rust verder kunt bouwen. Dat betekent toevoegen van functionaliteit wanner u het nodig heeft. Niet omdat nu het project gestart is. Extensions maken hetzelfde mogelijk als bij Dynamics 365 Customer Engagement het geval is. Dat wat al is ingericht, is herbruikbaar.
Dat is belangrijker dan het lijkt want wat herbruikbaar is leidt niet tot implementatie uren.
En dus niet tot implementatie budget.
En dus niet tot de risico’s die horen bij de grote en complexe ERP-implementaties.

Business Central is een mooi product, maar in combinatie met Office 365 een wel heel sterke oplossing.

Office 365 zorgt namelijk al voor een basis voor communicatie en documentopslag en -bewerking .
Daar moet u bij andere ERP-pakketten nog voor betalen.

Dynamics 365 Business Central is er in 2 edities en 2 uitvoeringen. De edities Essentials en Premium. De uitvoeringen Team Member en Full user. In Business Central Essentials zit alles behalve productie en service management. Die zijn in Premium aanwezig. Een Team member is een light user, een full user spreekt voor zich.

Als u op zoek bent naar een ERP-pakket, kijk dan eens naar Business Central. Zet eens een proef versie aan voor een maand of laat een berichtje achter.
Wij regelen het graag voor u!

Resolit Out of the Box | Into the Cloud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slimme software oplossingen die u helpen in te spelen op de behoefte van uw klanten.

Stelt u zich eens voor wat dat voor uw bedrijf kan betekenen!