digitale transformatie

Omdat Digitale transformatie versnellen op de voorkant van onze website staat lichten we dit begrip in deze blog graag toe.  
Digitale transformatie is de overgang naar een ander business model of andere manier van organiseren waarbij digitale technologieën een dominante rol spelen.
lees meer

Het gaat over het opnieuw uitdenken hoe gegevens, mensen en processen bij elkaar gebracht kunnen worden. Dit kan voor klanten veel waarde toevoegen.
Het is het gebruiken van (nieuwe) digitale technologie om traditionele problemen aan te pakken. Het wordt wel eens vergeleken met papierloos werken maar dat is slechts een deel van digitale transformatie. Het gevolg van digitale transformatie is een andere manier van werken die niet mogelijk was zonder de gebruikte technologie.
Die andere manier van werken leidt tot besparing van kosten, verhogen van productiviteit, verbeteren van inzicht etc. voor de organisatie of soms zelfs voor hele bedrijfstakken.

Waarom zou je digitaal willen transformeren?

Kent u de bekende voorbeelden als Über, AirBnB, Amazon, Spotify en iTunes? 
Zij zetten door digitaal te transformeren hun business model op de kop.

Een voorbeeld:
Voorheen werden in platenzaken of warenhuizen muziek fysiek verkocht in de vorm van platen en cd’s. Spotify legde een data base aan van miljoenen nummers waaruit gebruikers kunnen bepalen welke muziek ze willen luisteren.

Waarom zou je dat doen?

Maar waarom zouden wij, als Nederlandse bedrijven mee willen gaan in deze ontwikkeling? De succesverhalen gaan immers over de grote bedrijven wereldwijd en is digitale transformatie voor een MBK-bedrijf in Nederland dan wel relevant?
We zien natuurlijk wel de wereld kleiner worden en de marktkansen groter. Ondanks dat we aan de vooravond van een Brexit lijken te staan, is de Europese Markt zeer toegankelijk geworden en dat lijkt ook niet op korte termijn te gaan veranderen. Of zelfs verder dan dat. Internet maakt van de wereld een “global village”.

Je zal maar een boekenwinkel hebben in een lokale gemeente. Je zal maar een taxi bedrijf hebben, of een hotel. Of een andere winkel. Dan lijkt het kunnen aanbieden van producten en diensten via Internet een zeer zinvolle strategie. Een webshop kan al snel leiden tot verkoop in andere plaatsen. En waarom niet buiten de landsgrenzen?

U kunt zich dus afvragen…
wil ik digitale transformatie om mee te kunnen in de veranderingen die gaande zijn, of ….
omdat we zelf een dergelijke kans zien door inzet van technologie, waardoor we onze organisaties kunnen laten zien op manieren die zonder die technologie niet mogelijk was.

Welke stappen kunnen we nemen om digitale transformatie in te zetten

Digitale transformatie is niet iets wat vanzelf gebeurt. Het overkomt je niet, je moet er iets voor doen. Er is vaak een aanleiding.
Voor mij was dat de wens om minder te moeten zoeken naar papieren.
Wat een drama…Waar had ik dat document ook alweer gelaten? Bij de klant?, op kantoor?, thuis op mijn werkplek? Zoeken naar documenten, ik ben er niet goed in en het kost me teveel tijd.
Mijn PC is hier veel beter in. Dus begon ik mezelf aan te leren om alles wat ik op papier kreeg digitaal te verwerken. Dat gaat bij kleinere documenten van 1 of 2 pagina’s vrij makkelijk. Bij langere rapporten kost het meer moeite, maar het went. En het loont.

Stap 1

Digitaliseren van informatie.

Stap 2

Digitaliseren van de werkwijze.

Als digitaal het uitgangspunt is voor het lezen en verwerken van informatie, hebben we andere middelen nodig dan voorheen. Gelukkig helpen de apparaten die we gebruiken ons maar ook software, de apps moeten ons hierin ondersteunen.

 • Als we digitaal werken leidt dat veelal tot beïnvloeding van anderen om dat ook te gaan doen.
 • Praat met je leveranciers en klanten om de order- en facturenstroom te digitaliseren en te automatiseren.
 • Praat met relaties om samen te werken en mogelijkheden te onderzoeken hoe gezamenlijk oplossingen uitgedacht kunnen worden om gegevensverzameling en verwerking te automatiseren.

Stap 3

Digitalisering van netwerken van organisaties.

Wat vindt u van onderstaande voorbeelden?

Met deze voorbeelden proberen we digitale transformatie te verduidelijken. Kleine dingen die een groot verschil maken.

 • Neem nou het gebruik van de juiste applicaties en apparaten (tablets / scanners) om de logistieke processen in het magazijn te versnellen.
  Minder zoeken (ik werd er gek van ☹) naar producten omdat de exacte locatie direct zichtbaar is en na verzenden van artikelen de voorraad direct bijgewerkt is. Zonder papier, snel en efficiënt.
 • Nog zo’n mooi voorbeeld.
  Denk eens aan de mogelijkheden van sensoren. Die kosten de wereld niet en dus is aanschaf veelal haalbaar.
  Stel, u kunt een sensor toevoegen aan een product. Door deze sensor kunnen we b.v. de temperatuur van dit product aflezen of omgevingsinformatie als licht, temperatuur, trilling of beweging.
  Met deze informatie, die we kunnen aflezen op afstand of locatie kunt u to the point service leveren aan uw klanten. De tomaatjes komen nu nooit te warm op bestemming. U kunt op tijd inspelen op de beschikbare informatie en maatregelen treffen waar nodig.
 • En dan nog een ander voorbeeld. Door sensoren toe te voegen aan verwarmingsketels kunnen we op afstand b.v. een roetmeting doen. Op basis van de gegevens kunnen we beslissen of we een monteur langs moeten sturen. Of juist niet. Dat kan een hoop besparen. De monteur kan zijn tijd beter gebruiken toch?😊

Stel dat u een afdeling klantenservice heeft. Uw klanten bellen daar naartoe voor ondersteuning, klachten of problemen met de producten of diensten die ze bij u gekocht hebben. Digitale transformatie leidt tot een efficiëntere afhandeling van deze aanvragen.
Uw klanten ontvangen sneller de juiste informatie door de inzet van portals geïntegreerd met uw crm-systemen of door Chat Robots.
Of door automatisering van terugkoppeling via email. Uw klanten blijven altijd geïnformeerd als u b.v. meer tijd nodig heeft voor afhandeling van een melding.

Een voorbeeld waar Resolit aan werkt is software die de inrichting van bijvoorbeeld CRM-systemen automatiseert.

De beschikbare tijd van dure en schaarse consultants kan worden ingezet waar deze de meeste waarde voor u oplevert.
Namelijk in advies over inzet van systemen, advies en meedenken over uw processen en organisatie.
De configuratie / inrichting van een CRM of ERP-pakket is daarvan een afgeleide en kan dus geautomatiseerd, sneller, goedkoper plaatsvinden.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van digitale transformatie voor u?

De voordelen van digitale transformatie zitten in:
 • verhogen van productiviteit,
 • versnellen van zaken doen,
 • vergroten van het bereik.
Het gevolg
daarvan is:
 • meer groei
 • minder kosten.
 • meer doen moet minder.
 • hetzelfde doen met minder mensen of
 • meer doen met dezelfde mensen.

Digitale transformatie biedt vooral kansen!

Resolit kijkt naar deze ontwikkelingen in de vorm van deze kansen.
We bekijken en onderzoeken de mogelijkheden. Snel inzetbaar en zonder implementatiekosten en op basis van maandelijkse abonnementen.
Wij helpen u digitale transformatie te realiseren.

Resolit Out of the Box | Into the Cloud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slimme software oplossingen die u helpen in te spelen op de behoefte van uw klanten.

Stelt u zich eens voor wat dat voor uw bedrijf kan betekenen!