Microsoft Dynamics 365

logo-dynamics-365

In deze blog:
De stap naar Microsoft Dynamics 365 hoe pak je dat nu eenvoudig aan. Met beschikbare bedrijfssoftware, makkelijk en snel in gebruik te nemen!

De wereld van automatisering wordt er niet altijd gemakkelijker op.
(Dat is eigenlijk wel het doel van automatisering toch?) 
Er komt in de tijd van digitale transformatie veel op u af.
U wilt best vernieuwen maar u zoekt naar de juiste automatisering voor uw bedrijf en worstelt met de verschillende software pakketten die beschikbaar zijn.

⇒Hoe pak je dat nou het beste aan?
⇒Wat is er aan geschikte software precies beschikbaar?
⇒Hoe kunt u dat gebruiken in uw organisatie? 
⇒Hoe moeilijk is dat eigenlijk om het in gebruik te nemen
⇒of…. valt dat eigenlijk wel mee?
⇒En….hoe zit het nou precies met de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid van “De Cloud”?

Een goede IT partner kan u helpen op wat zaken op een rij te zetten als u door de bomen het bos niet meer ziet. Eerlijk gezegd heeft die IT partner niet altijd een goede naam op dit vlak. Projecten voldoen niet altijd aan de verwachting, duren vaak lang en dan hebben we het nog niet gehad over de kosten. 

In de komende weken wil ik u in een serie blogs stap voor stap gaan verduidelijken hoe gemakkelijk het is om uw bedrijfsresultaten te optimaliseren met relatief eenvoudige oplossingen. Dat het geen ingewikkeld project hoeft te worden. Dat het vrij soepel en snel in gebruik te nemen is en de kosten beheersbaar blijven.

Hoe dan?

resolit-stap-voor-stap uitleg

Omdat er de afgelopen decennia veel is veranderd is het goed om een stukje historie toe te lichten. Uit te leggen hoe het een en ander in elkaar steekt.

Wat is Dynamics 365

Iedereen kent Microsoft als hét grote IT-bedrijf van Windows en natuurlijk Office. Het zal ook niet veel mensen ontgaan zijn dat we de afgelopen jaren eigenlijk hoofdzakelijk horen over Office 365, de versie van Office die centraal vanuit de Cloud werkt met extra producten zoals Exchange e-mail server, SharePoint en OneDrive.
Wist u dat er ook een “Business Apps” familie is aan de kant van de Microsoft producten?
We hebben het over Dynamics 365.
Maar wat is dit product en wat kan het het eigenlijk?

Dynamics 365 – 2 loten dezelfde stam

Dynamics 365 is een collectie business applicaties die een rijke historie kent. Voor een eerste kennismaking is het van belang te begrijpen dat er 2 loten in deze software stam vertegenwoordigd zijn.
De loot van ERP-Software en de loot van CRM-Software.
Over beide valt veel te vertellen.

Wat is Wat?

ERP staat voor “Enterprise Resource Planning”. Een softwaresysteem waarin de gehele behoefteplanning van uw organisatie beheerd kan worden. Of dat nu om voorraad goederen gaat, resources zoals mensen en diensten of productie en assemblageprocessen.

CRM staat voor Customer Relationship Management. Het staat voor een “klant eerst” gedachte. De relatie met uw klant staat centraal en dus is alle informatie en communicatie met die klant van belang en wordt in een CRM-pakket ondersteund. U kunt hierbij denken aan e-mail, afspraken, telefonische contacten, verkoopkansen, marketing interesses enzovoorts. CRM is een middel dat kan worden ingezet om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te houden.

Maar CRM is niet alleen Customer Relationship Management

Immers…...klanten zijn niet alleen relaties. Ook  uw leveranciers, partners en werknemers zijn dat. In de CRM wereld werd in het verleden steeds meer gesproken over xRM om de verschillende “relaties” een plek te geven. Het CRM-systeem is dan ook steeds verder uitgebreid naar een systeem waarin juist al die relaties goed beheerd kunnen worden.
In 2016 veranderde Microsoft de naam van haar CRM-product naar Dynamics 365. De naam gekozen in aansluiting op en zichtbaar geïntegreerd in het menu van Office 365.
dynamics 365 logo

Frontoffice / Backoffic

Vaak wordt naar de front- en backoffice gekeken als twee verschillenden groepen van processen en automatisering. 

Front-office: het verkoopapparaat waaronder o.a. marketing en klantenservice.

Back-office: de interne organisatie waaronder o.a. productie, logistiek, opslag en personeelszaken.

In mijn ogen lopen deze twee groepen en hun verschillende processen vaak in elkaar over en ben ik ook van mening dat die processen interessanter zijn dan de afdeling binnen het bedrijf. 
Een verkoopproces stopt immers niet als een offerte getekend is (CRM) maar gaat door naar order afhandeling, productie uitvoering, uitlevering van producten en facturatie (ERP). 
Met Dynamics 365 maak Microsoft duidelijk dat de twee werelden naar elkaar toe groeien.

Uniek

En dat naar elkaar toegroeien mag best uniek worden genoemd. Nog nooit eerder was er 1 platform beschikbaar dat met elkaar samenhangt en volledig vanuit de Cloud kan worden gebruikt.

ERP en CRM in een platform. Front- en Backoffice in een omgeving. Software die al jaren bestaat op een nieuwe wijze aangeboden.

Maar al die verschillende benamingen

Even logisch op een rij, het zijn maar namen ….

oude namen nieuwe namen

Resolit implementeert zowel Dynamics 365 Business Central als Dynamics 365 Customer Engagement en daarom leek het ons zinvol om in deze blog een start te maken met uit te leggen wat deze producten inhouden.
Om daar in detail op in te gaan is te veel voor een blog, dus we maken er een serie van.
De komende weken zullen we steeds een onderdeel van de Dynamics 365 familie toe lichten.

Overzicht

Graag deel ik nog even dit overzicht en schrijf ik kort iets over het specifieke product binnen  ⇓

dynamics 365 blog

De afbeelding geeft al aan dat de verschillende onderdelen van Microsoft Dynamics 365 een continue proces vertegenwoordigen.

De grijze blokken buiten de Dynamics 365 cyclus toont integratie met Office 365, Microsoft Azure, Power BI en PowerApps / Flow. Al deze onderdelen stellen u als gebruiker steeds beter in staat om uw eigen processtappen verder door te automatiseren, zonder dat daar veel programmeer kennis voor nodig is.

Marketing.
Voor het beheer van Social media campagnes, beurzen en evenementen, mailings en/of belcampagnes.

Sales.
De ondersteuning voor uw verkoop team.  Dynamics 365 Sales bevat functionaliteit voor het beheren en volgen van verkoop doelstellingen, leads, opportunities, offertes, verkooporders en -facturen.

Customer Service.
Uw klantondersteuning is van groot belang. De interactie met uw relaties die volgt uit klachten en hulpvragen is van grote waarde voor een volledig klantbeeld en prognose van uw groei. Als uw klant ondersteuning op locatie wordt uitgevoerd biedt Field Service uitkomst om de werkorders en tijdregistratie te integreren in uw “CRM”-systeem.

Project Service Automation
Voor het managen van uw projecten. Hierbij kunt u denken aan afspraken, planning en tijdsverantwoording. Ook hierbij spelen relaties weer een belangrijke rol.

Dynamics 365 Talent
Is beschikbaar voor verbinding van uw CRM met Linkedin contacten.

Retail
biedt “Point of Sale” oplossingen voor winkels.

En natuurlijk Business Central
Bovenstaande onderdelen moeten “landen” in uw backoffice. Voorraden moeten worden beheerd, projecten gefactureerd, productieorders gepland en uitgevoerd. Logistiek moet het e.e.a. geregeld en natuurlijk moet de financiële afhandeling op orde zijn. Business Central is een volledig ERP-systeem dat standaard integraties heeft met Dynamics 365 Customer Engagement modules.
De “afdelingsgrens” (⇔zie hierboven⇔) is in uw systeem in elk geval opgelost. Data is gekoppeld. Uitwisseling van informatie naadloos georganiseerd.

Ik schreef het al, het is te veel om in een blog allemaal toe te lichten en uit te schrijven. Volgende week begin ik met Dynamics 365 Sales. Dan zal ik verder toelichten wat mogelijk is en hoe u gebruik kunt maken van de mogelijkheden van een echt “CRM”-systeem.

Heeft u wat om volgende week vrijdag vlak voor Koningsdag te lezen 😉

Resolit Out of the box | Into the Cloud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slimme software oplossingen die u helpen in te spelen op de behoefte van uw klanten.

Stelt u zich eens voor wat dat voor uw bedrijf kan betekenen!