Microsoft Dynamics

De toegevoegde waarde van CRM

CRM staat voor Customer Relationship Management. Dat is meer een bedrijfsvisie en strategie dan een systeem. Een CRM-systeem zoals Microsoft Dynamics 365 is dan ook niets anders dan een hulpmiddel bij het realiseren van die visie. Als u klanten niet centraal staan bij uw medewerkers of in uw organisatie, gaat een CRM-systeem u niet helpen om dat wel voor elkaar te krijgen! En waarom zou u uw klant centraal moeten stellen in uw bedrijf?

We hebben de afgelopen maanden diverse blogs geschreven over de mogelijkheden van Microsoft Dynamics 365 CRM-systeem. In deze blog wil ik aangeven wat het nut is van een goede CRM-applicatie. Waarom zou u dat eigenlijk moeten willen? Welke voordelen en toegevoegde waarde heeft CRM voor u?

Omdat in een steeds transparantere en concurrerende open Internet markt de relatie van u met uw klanten een belangrijke succesfactor geworden. Een CRM-systeem heeft als doel de relatie tussen u en uw klanten te optimaliseren.  Het kost gemiddeld 5x zo veel energie en geld om nieuwe klanten te verkrijgen dan bestaande te behouden. Het is dus zinvol uw CRM-strategie en bijbehorend systeem zowel te richten op het verhogen van klant loyaliteit (door verbeteren van uw relatie met die klant) en het identificeren van potentiele nieuwe klanten.

Om de toegevoegde waarde van een CRM-systeem te verduidelijken volgen hieronder een aantal voordelen met voorbeelden:

Voordeel 1: Automatiseren en standaardiseren van bedrijfsprocessen

Het eerste voordeel dat ik wil benoemen is de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te standaardiseren en automatiseren.
In de praktijk zie ik bij veel klanten dat Excel een van de meest gebruikte hulpmiddelen is om lijstjes bij te houden van gegevens. Op zich prima maar versiebeheer, actueel houden en eenmalig vastleggen van gegevens zodat iedereen over dezelfde informatie beschikt wil nog wel eens een uitdaging worden. Microsoft Dynamics 365 helpt bij het vastleggen van deze gegevens op 1 plek. Maar er zijn een aantal andere zaken die hierbij interessant zijn.

Een CRM systeem zoals Microsoft Dynamics 365 helpt u ook bij de samenwerking tussen afdelingen. Doordat informatie centraal is vastgelegd en op basis van rechten mensen toegang kunnen krijgen. De mogelijkheid een goede rollen- en rechten structuur op te zetten helpt u overigens ook bij de bescherming van gegevens! Communicatie en overdracht van bijvoorbeeld marketing naar sales wordt dan meer samenwerking waardoor de efficiency toeneemt.

Wanneer er een verbetering plaatsvindt in het vastleggen van gegevens, verbetert ook de mogelijkheid om die gegevens te analyseren en dus de performance en realisatie van uw organisatie te beoordelen of aan te passen waar nodig.

Voordeel 2: Betere lead – klantconversie

De meeste leads worden nooit geconverteerd in een verkoop. Dat zal ook altijd wel zo blijven. Niet iedere lead is immers een serieuze verkoop. Toch blijkt dat in veel gevallen conversie niet plaatsvindt door onvoldoende zorg en aandacht.
Een gemiste kans!
Microsoft Dynamics CRM helpt u daarbij door suggesties van mogelijke acties, reminders van uitstaande taken of contactverzoeken, inzicht in de status van leadopvolging.

Voordeel 3: Gepersonaliseerde product configuratie

Klanten kopen sneller producten die voor hen op maat lijken samengesteld dan generieke. Een sterk voorbeeld hiervan vind ik de begindagen van online boekhandels. Als ik bij Amazon iets bestelde kreeg ik suggesties van boeken die voor mij geselecteerd leken en vaak ook aansloten bij mijn interesses. Dergelijk “op maat” aanbieden van producten en diensten is alleen mogelijk als u weet wat de interesses van uw klanten zijn. En u heeft een CRM systeem nodig waarin u dat kunt bijhouden. 

Voordeel 4: Verkorten van doorlooptijden

De doorlooptijd is de tijd die verstrijkt van een eerste moment van contact met een prospect tot het moment dat de verkoop is afgerond. Kostbare tijd waarin nog van alles mis kan gaan. Uw prospect kan voor een ander kiezen, budgetten kunnen anders worden aangewend, marges vallen in andere perioden waardoor targets niet worden gehaald. Het is in de meeste commerciele bedrijven zaak om de doorlooptijd te verkorten. Met uw CRM systeem krijgt u inzicht in alle communicatie en interactie met uw potentiele klanten. Dat helpt u de doorlooptijden te verkorten.

Voordeel 5: Marktsegmentatie

Met een goede markt segmentatie bent u beter in staat uw (potentiele) klanten in te delen in groepen met dezelfde kenmerken. En daardoor een groter bereik te realiseren van contacten waarvoor uw producten en diensten bedoeld zijn. Uw CRM systeem helpt u hierbij door vastleggen en analyseren van data zodat uw productontwikkeling, prijsbeleid, marketing en service modellen beter op uw doelgroep worden afgestemd.

Voordeel 6: Marketing campagnes

Uw marketing activiteiten zijn vaak de eerste stap in het bereiken van nieuwe klanten. De kwaliteit en het proces moeten dus goed gaan. CRM helpt u door de interactie te registreren, lead opvolging te vereenvoudigen, marketingkosten en resultaten te analyseren en verbeteringen op uw marketing campagnes te voorspellen.

Microsoft Dynamics CRM marketing

Voordeel 7: Social Media marketing

De groei van social media in de afgelopen 10 jaar maakt het noodzakelijk om uw organisatie via deze kanalen te promoten. Een goede social media aanwezigheid helpt u meer klanten te bereiken. CRM helpt u door de effectiviteit van uw social media uitingen te meten, verkopen te vergroten en klantenservice te verbeteren.

Voordeel 8: Klantenservice

Goede klantenservice is cruciaal om uw klanten te behouden. CRM helpt u door klantvragen vast te leggen, opvolging te versnellen en te verbeteren. Kennis en ervaring van eerdere vragen te vergroten en te delen met uw klant. De communicatie verbetert, oplossingen worden sneller gevonden.

Voordeel 9: Verbeterde communicatie

Microsoft Dynamics Crm communicatie

CRM geeft u de mogelijkheid om meer en beter met uw relaties te communiceren. Door integratie met e-mail en telefonie systemen, uw CRM systeem automatiseert de momenten van communicatie, bijvoorbeeld een felicitatie bij een e-mail, een notificatie van een nieuwe dienst of product, een e-mail wanneer een klantenservice vraag is opgelost.

Voordeel 10: Rendement op investeringen

Het verkrijgen van nieuwe klanten kost geld. Natuurlijk moet u voor CRM ook licenties en implementatie betalen maar de huidige systemen zoals Dynamics 365 maken de implementatie omvang heel beperkt en licenties zijn op maat en naar behoefte in te zetten.

Hierdoor wordt de “return on investment” groter en terugverdientijd korter van uw verkoopkosten en -investeringen.

Voordeel 11: Mobiliteit

We zijn zo gewend geraakt aan mobiliteit in ons werk en mobiele toegang tot data, dat het vreemd is uw contactgegevens niet via mobiele apparaten bij te houden. E-mail gegevens, telefoon gegevens, maar ook taken en activiteiten, afspraken en notities. Microsoft Dynamics CRM helpt u door de mobiele app waarmee u direct in uw CRM applicatie werkt. Dit alles geoptimaliseerd voor een mobiel apparaat. Bij Dynamics 365 zijn deze mobiele apps al in de licenties inbegrepen.

U heeft geen extra kosten voor mobiliteit van uw CRM oplossing.

Dynamics 365 mociel

Tot slot:

Welke doelstellingen u ook heeft, de kans is groot dat u deze wilt bereiken met en door relaties met andere partijen.
Dat zijn niet alleen klanten, ook leveranciers, partners, banken, overige contactpersonen.
Dynamic 365 CRM staat voor customer relationship management maar relaties in bredere zin zijn van levensbelang.
Met Dynamics 365 heeft u de middelen om deze relaties actief te managen en uw doelstellingen te bereiken.

Resolit | Out of the Box | Into the Cloud

Heeft u nog vragen? Vul onderstaand formulier naar keuze in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slimme software oplossingen die u helpen in te spelen op de behoefte van uw klanten.

Stelt u zich eens voor wat dat voor uw bedrijf kan betekenen!